Frigo Group biedt corona het hoofd

Net als alles en iedereen in de wereld, ziet ook de Frigo Group zich door de uitbraak van het coronavirus met veel beperkingen en uitdagingen geconfronteerd.

Voor dé logistiek dienstverlener in diepvries, staat de veiligheid en gezondheid van medewerkers en klanten volgens Margreet van Elderen voorop. “We houden ons strikt aan de RIVM-voorschriften en gaan als het even kan nog wat verder,” aldus de managing director van Frigo Group Transport en Frigo Nieuw-Vennep. “Binnen en buiten het bedrijf is de afstand van 1,5 meter heilig en er worden geen handen geschud. De bezetting op kantoor is minimaal, de overige medewerkers werken thuis. Voor bezoekende chauffeurs is de vergaderkamer als wachtruimte ingericht, verder mogen ze niet komen. En de schoonmaakfrequentie is flink opgevoerd, we hebben er zelfs een medewerker helemaal voor vrijgemaakt.” (foto)

‘Frigo-filosofie’
Dat het bij de vrieshuizen in Nieuw-Vennep en ’s-Heerenberg een komen en gaan is van koel- en vrieswagens, deels van Frigo Group Transport, is volgens Marco van Acquoij te danken aan de ‘Frigo-filosofie’. “We profileren ons vanouds als ‘vlot, klantvriendelijk, duurzaam, efficiënt, flexibel en veilig’. Nou, die toegevoegde waarde kunnen we nu des te meer in de praktijk brengen,” aldus de operationeel directeur van Frigo Group Transport, die net als zijn collega’s danig op de proef wordt gesteld door de corona-perikelen. “Van business as usual is geen sprake. De logistieke puzzel die we normaal dagelijks oplossen, is veel moeilijker omdat import en export volledig uit balans zijn.”
Met Frankrijk (en dan met name de regio’s Parijs, Rouen en Lyon) onderhoudt Frigo Group Transport een dagelijkse transportverbinding.: “Omdat veel Nederlandse bedrijven de deuren hebben gesloten, zijn de goederenstromen die kant op grotendeels opgedroogd. Uit angst voor een lockdown slaan Nederlandse bedrijven tegelijkertijd extra veel staal en machines in, een ander specialisme van ons. Het vergt veel creativiteit en improvisatievermogen om aan die klantvraag te kunnen voldoen, temeer daar het laden en lossen door alle RIVM-richtlijnen en de angst voor corona minder soepel gaat.”

Inventief zijn
Ook het geconditioneerde transport van en naar de Frigo-vrieshuizen in Nieuw-Vennep en ’s-Heerenberg levert volgens Van Acquoij veel meer hoofdbrekens op. “Je moet inventief zijn. Omdat de horeca gesloten is, gaan er bijvoorbeeld geen diepgevroren snacks meer die kant op. In combinatie met het feit dat ook bij onze klanten een deel van het personeel thuis werkt, moeten we nog sneller schakelen en nog creatiever zijn dan normaal. Het doel is minimale stilstand. Dé uitdaging voor ons is om de logistiek zo te organiseren, dat onze klanten niet in de gaten hebben dat onze bedrijfsvoering óók veel complexer is geworden door corona.”
Zo is er volgens managing director Henk van Veen van Frigo ‘s-Heerenberg dagelijks contact met vaste klanten, om de voorraadhoogte af te stemmen. “Want terwijl de productie doorgaat, is er tijdelijk minder vraag. Het spreekt voor zich dat wij ze niet in de kou laten staan.” Van Veen durft al voorzichtig vooruit te kijken naar het ‘post-corona-tijdperk’. “Juist nu kunnen we als Frigo Group onze meerwaarde tonen. Onze klanten zien wat ze aan ons hebben. Dat nemen we allemaal mee naar de toekomst.”
Frigo Group biedt corona het hoofd

Op alle Frigo-vestigingen is een ‘corona-medewerker’ aangesteld, die non-stop bezig is met schoonmaken en de naleving van de RIVM-voorschriften.